Οδηγίες σχετικά με τη διαχείριση των αγώνων
Η διαδικασία των αγώνων δεν αποτελεί μόνο τον καθρέπτη της δουλειάς ενός αθλητή αλλά και μια συνθήκη μέσω της οποίας τα παιδιά μαθαίνουν να διαχειρίζονται καταστάσεις και συναισθήματα. Για τους κολυμβητές, αυτή η διαδικασία συμβαίνει σε γενικό πλαίσιο, 5-6 Σαββατοκύριακα τον χρόνο. Αν και στην ουσία, ένας κολυμβητής δεν καλείται να κάνει κάτι διαφορετικό στα εν λόγω Σαββατοκύριακα, από αυτό που κάνει καθημερινά στην προπόνηση, μόνο το γεγονός ότι πρόκειται για «αγώνα», είναι ικανό να αλλάξει τον τρόπο σκέψης και προσέγγισης της αθλητικής του προσπάθειας.
Προφανώς, όλοι (γονείς, προπονητές, Σύλλογος) δουλεύουμε με τον αθλητή ως επίκεντρο. Η δική του χαρά και ικανοποίηση είναι το μοναδικό ζητούμενο, συναισθήματα τα οποία θα προκύψουν σε υπερθετικό βαθμό μέσα από έναν αγώνα και σε πολύ μικρότερο μέσα από την καθημερινή προπόνηση. Γι’ αυτόν τον λόγο, είναι ζητούμενο το να έχουμε εξασφαλίσει την καλύτερη δυνατή κατάσταση των αθλητών πριν και κατά την διάρκεια των αγώνων.
Παρακάτω, θα βρείτε ορισμένες οδηγίες, οι οποίες απευθύνονται σε γονείς και αθλητές, και αφορούν στην καλύτερη προσέγγιση και προετοιμασία για έναν αγώνα:
- ΥΛΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
Οι αγώνες περιλαμβάνουν την διαδικασία της προθέρμανσης, της αναμονής μέχρι την ώρα του αγωνίσματός μου, και της κούρσας. Συνεπώς, ένας αθλητής πρέπει να έχει μαζί του ένα 2ο μαγιό το οποίο θα φορέσει αμέσως μετά την προθέρμανση, ώστε να παραμείνει στεγνός και ζεστός μέχρι την ώρα του αγωνίσματος. Το «καλό» μαγιό, φροντίζουμε να το κρατήσουμε για την κούρσα και όχι για την προθέρμανση.
Στο διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ προθέρμανσης και κούρσας, ο αθλητής θα πρέπει να είναι ντυμένος με ρούχα και όχι με το μπουρνούζι.
Φροντίζουμε να έχουμε ελέγξει από το σπίτι για την ύπαρξη όλων των απαραίτητων για την περιφορά μας στον χώρο και για τον αγώνα (γυαλιά, σκουφάκι, σαγιονάρες), καθώς και την ύπαρξη εφεδρικού εξοπλισμού, αν μας βρίσκεται. Έτσι αποφεύγουμε πιθανό άγχος σε περίπτωση απώλειας ή φθοράς σε ανύποπτη στιγμή.
Είναι σημαντικό, όλα τα παιδιά να έχουν γραμμένο το όνομά τους ή κάποια διακριτική σημείωση στην ενδυμασία του Συλλόγου (που θα πρέπει να φορούν), ώστε να μην υπάρξει κάποια κατά λάθος απώλεια.
- ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Ένα θέμα που προβληματίζει τους γονείς, είναι η διατροφή των αθλητών κατά την διάρκεια του αγωνιστικού διημέρου. Οι κολυμβητές πρέπει κατά κανόνα, να τρέφονται με όλες τις θρεπτικές ουσίες σε καθημερινή βάση (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη), αλλά και να είναι επαρκώς ενυδατωμένοι (τουλάχιστον 2,5 λίτρα νερό την ημέρα). Η κύρια πηγή ενέργειας κατά την αγωνιστική προσπάθεια είναι ο υδατάνθρακας (μακαρόνια, ρύζι, πατάτες, δημητριακά, ψωμί), επομένως μπορούμε 1-2 μέρες πριν τον αγώνα, αλλά και μέσα στο αγωνιστικό 2ήμερο, να ανεβάσουμε λίγο την ποσότητα υδατανθράκων και να μειώσουμε την πρωτεΐνη (κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά). Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να παραλείπουμε τα 3 σημαντικά γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό).
Αν ο αγώνας είναι νωρίς το πρωί, ο αθλητής πρέπει να ξυπνήσει την ώρα εκείνη που θεωρεί πως δεν θα έχει πρόβλημα αν καταναλώσει ένα ελαφρύ πρωινό (πχ μια φέτα ψωμί με μαρμελάδα ή μέλι και λίγο χυμό). Μέσα στην κολυμβητική του τσάντα πρέπει να υπάρχουν μικρά σνακ (πχ. μπάρες δημητριακών, μπανάνα), τα οποία να καταναλώνει κατά την διάρκεια της αναμονής του στο κολυμβητήριο ΣΕ ΣΥΝΕΝΝΟΝΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ. Είναι προτιμότερη η κατανάλωση ενός μικρότερου πρωινού και η συμπλήρωση ενέργειας με μικρά σνακ, αν και εφόσον χρειαστούν, παρά το ρίσκο ενός δύσπεπτου πρωινού.
Αν ο αγώνας είναι απογευματινή ώρα, ο αθλητής σιτίζεται όπως σε καθημερινή βάση, με έμφαση στους απλούς υδατάνθρακες (δηλαδή λευκά ζυμαρικά και δημητριακά, και όχι ολικής).
Μέσα στην κολυμβητική τσάντα, πρέπει να υπάρχει ένα μπουκάλι με νερό, ή αθλητικό ποτό, αν έχει δοκιμαστεί κατ’ επανάληψη στην προπόνηση.
ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, ΔΕΝ ΔΟΚΙΜΑΖΩ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΑΓΩΝΑ, ΤΡΟΦΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ ΞΑΝΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΞΕΝΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ, ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΤΡΟΦΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ ΠΟΤΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ.
- ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΟΔΩΝ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟΥ
Όπως αναφέρθηκε και στην αρχή, οι αγώνες είναι μια διαδικασία διαχείρισης κατάστασης και συναισθημάτων για τους αθλητές. Είναι απόλυτα κατανοητό, οι γονείς να συμμερίζονται την αγωνία τους και να θέλουν να βρίσκονται κοντά τους για να δώσουν ώθηση στα παιδιά με όποιον τρόπο μπορούν.
Ωστόσο, την ώρα του αγώνα, η πιο βοηθητική συνθήκη για τους μικρούς κολυμβητές, είναι να βρίσκονται με τους συναθλητές και τον προπονητή τους και μόνο. Οι συναθλητές είναι το πιο οικείο περιβάλλον ενός αθλητή μέσα στον χώρο της πισίνας, και ο προπονητής, ο μόνος που μπορεί να δώσει στοχευμένες και ουσιαστικές οδηγίες στον κολυμβητή για να λειτουργήσει στην κούρσα του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Γι’ αυτό, οι γονείς παρακαλούνται θερμά να χρησιμοποιούν για την παραμονή τους στην πισίνα των αγώνων, τον χώρο της κερκίδας που δίνεται αποκλειστικά για χρήση από γονείς και συνοδούς.
Πέραν όμως του αγωνιστικού και της ψυχολογίας, η διαδικασία αυτή, βοηθά ένα παιδί να αυτονομηθεί και να είναι υπεύθυνο για τον εξοπλισμό του, καθώς και στην ενίσχυση του συνόλου της ομάδας μέσω της συζήτησης, παρατήρησης και εμψύχωσης των συναθλητών του.
Μετά το τέλος της κούρσας, ο αθλητής πρέπει να κατευθυνθεί πρώτα στον προπονητή του, να ακούσει από εκείνον τις παρατηρήσεις που πρέπει να γίνουν και όταν τελειώσει και αυτό το κομμάτι να βρει τους γονείς ή τους συνοδούς του. Οι συγκεκριμένες παρατηρήσεις γίνονται μεταξύ αθλητή και προπονητή και μόνο, με στόχο την καλύτερη αφομοίωσή τους από πλευράς αθλητή. Η παρουσία γονέα στην κουβέντα αυτή, δημιουργεί συνήθως στο παιδί την «ασφάλεια», ότι κάποιος άλλος «πιο υπεύθυνος» ακούει τις οδηγίες και δεν δίνεται η ανάλογη προσοχή.
Προσωπική τοποθέτηση προς γονείς:
Να είστε περήφανοι για κάθε μέρα που το παιδί σας είναι στην πισίνα και προσπαθεί, για κάθε φορά που έχει το θάρρος να βρεθεί πίσω από έναν βατήρα και να αναμετρηθεί με το χρονόμετρο και τους άλλους αθλητές. Μέσα από όλη την διαδικασία του αγωνιστικού αθλητισμού, επενδύετε στην διαμόρφωση προσωπικοτήτων στην πιο υγιή κατεύθυνση. Πείτε του μπράβο, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα. Δώστε του κίνητρα να συνεχίσει να προσπαθεί και να βάζει στόχους!
Ως προπονητές και επαγγελματίες της Άσκησης, σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη που μας δείχνετε και σας χρειαζόμαστε κοντά μας για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό για τα παιδιά σας, σε παιδαγωγικό και αγωνιστικό πλαίσιο.
Ελίνα Π. Μάνθα – Προπονήτρια κολύμβησης ΝΗΡΕΑ ΓΕΡΑΚΑ
(BSc – ΣΕΦΑΑ Αθηνών, MSc Φυσιολογία της Άσκησης – ΣΕΦΑΑ Κομοτηνής)